Jak odzyskać usunięte konto na Facebooku

Facebook to sieć społecznościowa, której główną funkcją jest umożliwienie ci łączenia się z przyjaciółmi, rodziną, współpracownikami lub kimkolwiek na świecie.

Może to jednak być uzależniające do tego stopnia, że ​​nie zajmie to więcej niż godzinę bez sprawdzenia konta w celu sprawdzenia, czy masz nową wiadomość lub zaproszenie do znajomych.

Gdy tak się stanie, możesz zdecydować o usunięciu konta na Facebooku raz na zawsze. Ale kiedy go usuniesz, co się stanie, jeśli zdecydujesz się go użyć ponownie?

Przed wyjaśnieniem, co możesz zrobić, aby odzyskać usunięte konto na Facebooku, musisz wyjaśnić, że Facebook pozwala na usunięcie lub dezaktywację twojego konta i że są to dwie różne sytuacje, dlatego proces jego odzyskania będzie zależeć od tego, co faktycznie zrobiłeś.

Usunięcie to nie to samo, co dezaktywacja konta

Jeśli nie wiesz lub nie masz pewności co do różnicy między dezaktywacją a usunięciem z Facebooka, oto podstawy.

Powiązana treść: Jak usunąć moje konto na Facebooku, jeśli adres e-mail już nie istnieje

Po dezaktywacji konta na Facebooku nie można już wyszukiwać Twojego profilu i nie jest on widoczny dla nikogo w sieci społecznościowej . Chociaż stare wiadomości wysłane do znajomych nadal są widoczne, będzie to jedyna widoczna pozostałość Twojego konta.

Jeśli jednak dezaktywujesz zamiast usuwać, możesz ponownie aktywować konto, logując się przy użyciu adresu e-mail i hasła. W ten sposób Twój profil zostanie całkowicie przywrócony: przyjaciele, zdjęcia, strony, które Ci się podobają i wiele więcej. Zasadniczo wszystkie informacje zostaną przywrócone, jakby nic.

Przeciwnie, usunięcie konta na Facebooku jest o wiele bardziej trwałym krokiem i oznacza, że ​​wszystkie informacje zostały całkowicie usunięte z witryny. Nie ma już możliwości ponownej aktywacji i odzyskania informacji o profilu.

Jeśli chcesz usunąć, ale nie chcesz stracić wszystkich swoich danych, Facebook oferuje opcję pobrania kopii twoich danych osobowych . Następnie, jeśli usuniesz konto, ale chcesz utworzyć nowe później, proces ten będzie łatwiejszy.

Powiązana treść: Jak całkowicie opuścić Facebooka

Jeśli chcesz zrobić sobie przerwę od Facebooka, dezaktywacja konta jest odpowiednią opcją dla Ciebie, a także szybkie i łatwe.

Aby dezaktywować konto na Facebooku, uzyskaj dostęp do sieci społecznościowej, przejdź do prawego górnego rogu i kliknij menu konta. Stamtąd możesz kliknąć „Ustawienia”, a następnie „Bezpieczeństwo”. Na stronie Zabezpieczenia możesz wybrać „Dezaktywuj konto”, a następnie potwierdzić.

Jak odzyskać usunięte konto?

W skrócie: nie możesz . Jak już wyjaśniłem, opcja usunięcia konta na Facebooku jest ostateczna i nie ma odwrotności. Jeśli nie masz całkowitej pewności, co zrobiłeś ze swoim kontem, możesz spróbować się zalogować i sprawdzić, czy konto zostało przywrócone. Aby to zrobić, wykonaj kroki, które przedstawiam poniżej.

  1. Otwórz domyślną przeglądarkę internetową komputera.
  1. W polu adresów URL wpisz adres na Facebooku.

Powiązana treść: Jak dodać znajomego na Facebooku za pomocą adresu e-mail

  1. Po załadowaniu strony przejdź do sekcji logowania i wprowadź dane logowania do konta, które chcesz odzyskać. Będziesz potrzebował swojego adresu e-mail i hasła.
  1. Kliknij Enter i poczekaj na zakończenie procesu.
  1. Jeśli uda ci się uzyskać dostęp do konta, zostało ono przywrócone i możesz nadal z niego korzystać, jak zawsze, przy zachowaniu wszystkich informacji. Przeciwnie, jeśli nie możesz się zalogować, oznacza to, że konto zostało całkowicie usunięte.

Wziąć pod uwagę

Jeśli to, co zrobiłeś, to dezaktywuj konto Facebook zamiast je usuwać, pamiętaj, że opcja odzyskiwania i przywracania jest ważna tylko przez czternaście dni . Po upływie tego czasu konto zostanie trwale usunięte i nie będzie można go odzyskać.

Z drugiej strony, jak już wspomniałem, po usunięciu konta wszystkie informacje nie są już widoczne dla użytkowników. Jednak nadal jest przechowywany na serwerach firmy i jest usuwany po dziewięćdziesięciu dniach.

Ciekawe Artykuły